Vigsel

Gud är kärleken och all kärlek har sitt ursprung i Gud. I människors kärlek till varandra kan vi ana något av den kärlek vi alla kommer ur. Den kyrkliga vigseln präglas av tanken att kärleken är Guds gåva. Man uttrycker detta genom läsning av bibelord, genom sång och bön, genom parets löften och genom kyrkans välsignelse.

Vigselringar röd bakgrund

Att vigas i kyrkan stärker gemenskapen och samhörigheten. Vigselakten är en viktig symbolhandling där vi lovar att vi vill älska varandra och där vi ber för att kärleken alltid ska finnas mellan oss i våra liv.

Vanligen genomförs vigselgudstjänsten i kyrkan. Men man kan också efter samråd med präst välja att gifta sig på annan plats, t.ex. i hemmet eller på något särskilt för tillfället utvalt smultronställe.

Inför vigseln kan man i samråd med präst och musiker utforma akten så att den blir så unik, glädjerik och personlig som man önskar. Där finns plats för dikter och sånger såväl som böner och lyckönskningar.

Innan man gifter sig måste man ansöka om hindersprövning hos lokala skattemyndigheten. Dessutom måste minst en av paret vara medlem i Svenska Kyrkan.

De som ingått äktenskap genom borgerlig vigsel eller i annan ordning, kan i en särskild gudstjänst få del av kyrkans förbön med välsignelse.

Om ni vill boka tid för vigsel  hos oss, kontakta församlingsexpeditionen telefon 0155–29 34 00