Dop

Ett litet barn har kommit till världen! Det vill vi fira tillsammans med er – välkomna till dop! För dig som förälder kan dopet vara ett tecken på tacksamhet, att du har fått bli förälder till just denna lilla och helt unika människa.

I dopet välkomnas ditt barn till livet, till den kristna gemenskapen, glädjen och framtidstron.

dop

Dop i S:t Botvids kyrka Foto: Linda Malinen

I dopet finns löftet om att Gud är med under livets alla dagar. Den som döps lyfts fram inför Gud som ger oss livet och som vill dela vår glädje över det, vara oss nära och befria oss från allt som hindrar oss från att ta emot livets gåvor och på så sätt förnya och stärka våra livsmöjligheter.

När kan man döpas?
I Svenska Kyrkan döps oftast små barn. Självklart kan man också döpas som ungdom eller vuxen. Många ungdomar döps tillexempel i samband med sin konfirmation – och som vuxen kan man välja att låta sig döpas som en bekräftelse av sin tro och ett bejakande av livets gåva som ständigt förnyas. Det är aldrig för sent.

Var kan man döpas?
Det vanligaste är att man döps i kyrkan. Men det går också utmärkt att efter samråd med präst välja att ha dopet i hemmet, vid sommarstället eller någon annan plats som kan förknippas med dopets och välkomnandets glädje.

Dopbild hälla upp vattnet svartvit
Foto: Linda Nilsson

Vad händer innan dopet?
Inför dopet träffar prästen dopfamiljen eller den som vill bli döpt och samtalar om hur det praktiskt går till, vilka sånger/psalmer som önskas och på vilka sätt de berörda (familj, faddrar, bekanta) kan ges möjlighet att själva delta i dopgudstjänstens olika moment och på så sätt bidra till att gudstjänsten berikas och görs så personlig och berörande som möjligt.

Dopet är alltid gratis. Dopklänning finns att låna på församlingsexpeditionen. Det finns även möjlighet att boka församlingshemmet för samling efter gudstjänsten.

Om du vill boka tid för dop i vår församling är du välkommen att kontakta församlingsexpeditionen på telefon 0155–29 34 00.